A cserepeslemez tetőfedés előnyei és hátrányai

A cserepeslemez az egyik legelterjedtebb tetőfedés megoldás (a tetőcserép alkalmazása mellett). Alkalmazható új tetők kivitelezésénél és régi tetők felújításánál is. Bejegyzésünkben a cserepeslemez előnyeit és hátrányait fogjuk bemutatni.

A cserepeslemez előnyei

  • Kis súly: A cserepeslemez legnagyobb előnye, hogy nagyságrendekkel kisebb a súlya, mint az általános tetőcserepes fedésé. Felújításkor nem kell cserélni a régi tetőszerkezetet, akkor sem, ha palatetőt újítunk fel.
  • Gazdaságos: A cserepeslemez méretre gyártva rendelhető, így minimális anyagveszteséggel építhető be. Ha nem kell sok felesleges lemezt rendelni, akkor olcsóbb lesz a tető kialakításának költsége.
  • Nem vesz fel vizet: A hagyományos tetőcserepekkel ellentétben a cserepeslemez nem szívja magába a vizet, így nem kell attól félni, hogy fagy esetén probléma lenne vele.
  • Könnyen beépíthető: Mivel kis súlyú és méretre vágva, táblákban kapjuk, így szerelése egyszerű, gyors. Ez a tulajdonság nagyon sokat számít tető kivitelezésénél, mert biztosak lehetünk benne, hogy nem fog a készülő ház napokig tető nélkül állni, amíg esetleg a munkálatok folynának hagyományos cserepezés esetén.
  • Tiszta: A cserepeslemez sokkal simább, mint a hagyományos tetőcserép, így nem tapad meg rajta a moha, por, kosz, és az eső is könnyen tisztítja. A hó is nehezebben marad meg rajta simasága miatt, így nem kell attól tartanunk, hogy a nagy hóteher miatt esetleg veszélyessé válna a tetőszerkezet.

A cserepeslemez hátránya

  • Egy kisebb hátránnyal rendelkezik a cserepeslemez, hogy zajos. Azonban ez megfelelő szigeteléssel minimalizálható, így nem kell az esőt hallgatnunk akkor sem, ha ezt a megoldást alkalmazzuk.