Hogyan vásároljunk jegygyűrűt az internetről?

Az eljegyzési gyűrű vásárlása nem egyszerű folyamat, akkor sem, ha személyesen vásároljuk meg azt. Mivel nem tudjuk megfogni, élőben látni a gyűrűket, amikor jegygyűrű webáruházból rendelünk, így csak az a lehetőségünk marad, hogy előre minél jobban tisztában legyünk azzal, hogy mire kell figyelni internetes vásárláskor.

A legfontosabb dolog, amivel tisztában kell lenni, az a drágakő, általában gyémánt, értéke. Ehhez meg kell ismernünk az ún. 4C-t, amik alapján a gyémántokat osztályozni szokták. Ezek a tulajdonságok:

  • Colour (szín)
  • Clarity (tisztaság)
  • Carat (tömege karátban)
  • Cut (csiszolás)

Az ékszerminőségű gyémántok értékének meghatározó jellemzője a színük. Leszámítva a ritka, színes gyémántokat (rózsaszín, kék) a kövek értéke annál magasabb, minél fehérebb a színük.

A gyémántok tisztaságának ellenőrzését tízszeres nagyítás alatt végzik. Mindent, ami ilyen nagyítás mellett látható, zárványnak neveznek. A zárványok rontják a drágakövek minőségét, mert csökkentik az átlátszóságot és hatással lehetnek a kő színére is.

A karát a drágakövek tömegének megadására használt mértékegység. 1 karát = 0,2 g.

A csiszolás és fényezés azon eljárások, melyek során a kő természetes rejtett szépségeit, tüzét, színszórását a legjobban érvényre juttatják.

Ne feledjük, hogy az értékes gyémántokat soha nem fogják értékük alatt árulni. Ez azt jelenti, hogy sokáig is eltarthat, amíg megtaláljuk a tökéletes gyűrűt. Figyeljünk oda arra is, hogy kedvesünk milyen gyűrűt szeretne, mivel nem magunknak vásároljuk, hanem neki.