Hogyan működik és mit csinál a napszemüveg?

Azzal majdnem mindenki tisztában van, hogy napos időben ajánlott napszemüveget hordani. Azt azonban kevesebben tudják, hogy mit is csinál a napszemüveg pontosan. Cikkünkben ezt fogjuk megvizsgálni.

Az egyik legfontosabb dolog, ami ellen a napszemüveg véd, az az UV sugárzás. Sokan tévesen úgy gondolják, hogy a szemet csak a fény zavarja, és elég a sötét lencse ahhoz, hogy szemünk tökéletesen védve legyen a káros hatásoktól. Ez azonban nincs így. Az UV-sugárzás elleni védelemhez szükség van legalább 99%-os, de inkább 100%-os UV szűréssel rendelkező napszemüvegre.

Ettől függetlenül természetesen a sötét lencsék védenek az intenzív fények ellen, ami különösen jól jön pl. hóról visszaverődő fények esetén. Ilyenkor a hő fehér felülete felerősíti a napsugarakat, aminek hatására a szem hunyorítani kezd, aminek a következménye, hogy még több káros fény juthat szemünkbe.

Nem csak magától a fénytől védenek a napszemüveget, hanem a ragyogástól is, ami vízről, vagy egyéb fényes felületről verődik vissza. Ez a ragyogó fény blokkolhat olyan dolgokat a szemtől, amit alap esetben észrevennénk. Ennek a ragyogásnak a visszaszorítása, csökkentése különösen jól jön vezetés közben, amikor balesetet okozhat, ha a sofőr nem lát miatta autókat, gyalogosokat.

A különböző színű lencsék különböző fényfrekvenciákat blokkolnak, így a lencse színének megválasztása is fontos része lehet a megfelelő napszemüveg kiválasztásának. A legnépszerűbb lencsék a kék, sárga, zöld, narancs színű lencsék, melyek között a választás egyéni preferencia alapján történhet.