A szürkehályog és műtéti javítása

A szürkehályog és műtéti javításaA szürkehályog a szemlencse olyan mértékű elhomályosodását, elszürkülését jelenti, ami már akadályozza, hogy éles kép alakuljon ki a retinán. Lencsehomály mellett a látásélmény a betegség korai szakaszában bepárásodott üvegen keresztüli nézéshez hasonlít, később párás és egyre koszosabb üveg használatához.

A probléma jellemzően idősebb korban jelentkezik, kialakulása fájdalommentes, és lassan alakul ki, azonban ennek ellenére nem szabad figyelmen kívül hagyni, ugyanis szürkehályog szemműtét nélkül vaksághoz vezet. A műtéti megoldás mellett más módja nincs a szürkehályog javításának.

A szürkehályog kialakulhat azonban másodlagosan is, valamilyen betegség, vagy a szemet ért trauma (sugárzás, tompa ütés, perforációt okozó sérülés) következtében. Bizonyos betegségek hajlamosítanak szürke hályog kialakulására, ilyen például a cukorbetegség.

A szürkehályog műtét lényege, hogy az elszürkült lencse műtéti úton eltávolításra kerül és egy speciális műanyag lencsével pótolják azt. A legmodernebb műtéti megoldások során lényegesen kisebb sebnyílás elegendő, mint a hagyományos szürkehályog műtétnél. Ezek a pár milliméteres sebek maguktól összetapadnak, így a gyógyulási folyamat rendkívül gyorsan lezajlik. A műtét során nincs szükség sem altatásra, sem injekcióra (a műtét előtt szemcsepp segítségével érzéstelenítik a szemet), és nem kell az éjszakát sem a klinikán tölteni, ha a kb. 15 perces kezelés után haza lehet menni, és csak kontrollra kell visszajönni, a szemész szakorvos által kijelölt időpontban.