Tudnivalók az egészséges étrendről

Tudnivalók az egészséges étrendrőlSokan azt gondolják az egészséges étrendről, hogy nélkülözéssel, koplalással jár. Azonban ez nincs így. Ugyanúgy lehet eleget enni, jól lehet lakni, arra kell csak figyelni, hogy mit és mennyit veszünk be a szervezetünkbe. Minden táplálék része lehet a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásnak.

Olyan ételeket fogyassz, amelyek energiát adnak. Korlátozd a kenyér, a tésztafélék, a burgonya és az édességek fogyasztását, és a szénhidrátbevitel nagyobbik részét gyümölcsök vagy teljes kiőrlésű gabonafélék formájában vidd be. Ezeket a hozzávalókat, összetevőket megvásárolhatod pl. az https://www.rwshop.hu webáruház kínálatából.

Nem szabad megfeledkezni a reggeli fogyasztásáról, valamint az egyéb kisebb étkezésekről sem. Inkább többször egyél kevesebbet, mint néhányszor sokat.

Bár nem tartozik közvetlenül az étrendhez, de ne felejtsd el a rendszeres mozgást sem, és ennyi függvényében állítsd össze az étrended: minél többet mozogsz, annál több energiára van szükséged.

A tápanyagok

A szénhidrátok az emberi szervezet fő energiaforrásai, a mindennapokhoz szükséges energiamennyiség 80-90%-át szénhidrátok felhasználásával fedezi az emberi szervezet. Két fajtája van: egyszerű (pl. cukor, finomliszt) és összetett (pl. teljes kiőrlésű lisztek). Minél összetettebb egy szénhidrát, annál jobb, mivel lassabban bomlik le a szervezetben, így hosszabb ideig biztosít energiát.

A következő nagy csoport a fehérjék, melyek a sejtek építőanyagai, elengedhetetlenek a regenerációhoz, növekedéshez.

A zsírok tartalmazzák a legnagyobb energiamennyiséget, segítik a vitaminok felszívódását.