Tudnivalók az állatorvosokról

Tudnivalók az állatorvosokrólAz állatorvosi mesterség hasonló, mint az emberek gyógyításával foglalkozó orvosok dolga, azonban lényeges különbség, hogy amíg az emberekkel foglalkozó szakorvosok egy-egy területre specializálódnak, addig az állatorvosnak egyszerre kell ellátnia több szakorvosi feladatot is. A gyógyítás mellett az állatorvos feladatai közé tartozik az is, hogy ha szükséges, ivartalanítsa, és néha az is, hogy elaltassa az állatokat.

Nem csak az állatokkal foglalkoznak a szakmát űzők, hanem az élelmiszer-előállítás és feldolgozás területén is jelen vannak, ahol arra figyelnek, hogy az emberek elé csak biztonságos termékek kerülhessenek fogyasztásra.

Az állatorvosok elhelyezkedése

Az állatorvosok több területen is kamatoztatni tudják megszerzett tudásukat. Ezek közül az első a klinika. A klinika olyan állatkórház, amelyben az állatkórházi teendőkön kívül állatorvos képzés, illetve továbbképzés is zajlik. Hazánkban egyetlen ilyen létezik.

A klinika után az állatkórház, ami a következő legmagasabb szakmai színvonalat képviseli. Az állatkórházban minimum három klinikus állatorvos, továbbá több szaksegéd, ápoló és egyéb kiszolgáló személyzet dolgozik. A állatkórház további csoportokra bontható: kis- és nagyállatkórház. Ezek jellegzetessége, hogy csak kis vagy nagy testű állatokat fogadnak.

A következő lépcsőfok az állatorvosi rendelő, ahol csak rendelők csak alapvető diagnosztikai vizsgálatokat és kisebb műtéti beavatkozásokat végeznek, ha ezekhez megteremtik a feltételeket.