A kreatív tevékenységek előnyei gyereknek

A kreatív tevékenységek előnyei gyereknekA kreatív időtöltések minden ember számára hordoznak pozitívumokat, azonban ez különösen igaz a fejlődésben levő gyerekek számára. Természetesen nem arra, kell itt gondolni, hogy a kisgyerekek egyből készítsenek el egy egész nyakláncot, azonban a kreatív időtöltés, legyen az bármilyen egyszerű, számos előnnyel jár.

Az egyik legnagyobb előny, hogy segít az érzékek kifejlődésében. A kisgyermekekben még nem alakultak ki annyira az érzékek, mint a felnőtteknél, így minél több új anyaggal, színnel, tevékenységgel, alakokkal stb. kerülnek kapcsolatba, annál gyorsabban tudnak felkészülni a világra, annál magabiztosabbak lesznek. Arra kell csak figyelni, hogy olyan eszközöket szerezzünk be a kreatív áruházakból, melyek nem veszélyesek gyerekek számára.

Nem csak az érzékekre, hanem a mozgásra is jó hatással vannak a kreatív tevékenységek. A ceruza, ecset használata elősegítik a motoros képességek kifejlődését, a kéz-szem koordinációt.

A kreatív időtöltések egyik legnagyobb előnye a kreativitás fejlődése. A problémamegoldás, az egyes elemek összeillesztése, különböző kombinációk megtalálása mind olyan tevékenységek, melyek hatására a gyerekek a későbbiekben bármilyen problémát könnyebben oldalnak meg, és az itt hasznosított tudást a való életben is fel tudják használni.

Nem csak az egyedi, hanem a csoportos kreatív foglalkozások is jó hatással vannak a gyerekekre, ugyanis megtanulnak együttműködni másokkal, közösen elvégezni egy projektet, amit később szintén hasznosítani tudnak.