Tudnivalók a gluténmentes étkezésről

Tudnivalók a gluténmentes étkezésrőlA különböző betegségek, érzékenységek miatt rengeteg embernek kell odafigyelnie minden egyes étkezésre, hogy ne fogyasszon olyan ételeket, termékeket, melyekre érzékeny lehet. Az egyik leggyakoribb ilyen probléma a gluténérzékenység, ugyanis ez a betegség a legalapvetőbb étkezésekre is rányomja a bélyegét, pl. nassoláskor is figyelni kell arra, hogy gluténmentes csokit vásároljunk, fogyasszunk.

A gluténmentességre nem csak a bevásárlás és az ételek elkészítése során kell odafigyelni, hanem az alapanyagok tárolásakor is. Az alapanyagokat tekintve kerülni kell a búza, árpa és rozs fogyasztását. Mivel ezek rendkívül sok élelmiszerben, ételben alapanyagok, így láthatjuk, hogy nem egyszerű megfelelni a gluténérzékenység követelményeinek. Gondoljunk csak bele, hogy a kenyerek túlnyomó többsége ezekből az alapanyagokból készül.

A legnagyobb problémát tehát az ételeknél a köret megválasztása jelenti, szerencsére a krumpli és a rizs is gluténmentes, így fogyaszthatók. Arra azonban oda kell figyelni, hogy minden esetben tanulmányozzuk az összetevőket vásárlás előtt, mivel az elkészítéskor, tároláskor kerülhet glutén ezekbe az élelmiszerekbe is. Sőt, arra is érdemes figyelni, hogy minden csomagolást olvassunk át vásárlás előtt, mert megváltozhat az összetétel egyik napról a másikra.

A gluténmentes alapanyagokat úgy kell tárolni, hogy ne érintkezzenek a glutént tartalmazó anyagokkal, sőt, az ételek elkészítéséhez is célszerű olyan eszközöket használni, melyek csak gluténmentes anyagokkal érintkeznek.