Mit jelent, mit csinál egy life coach?

Mit jelent, mit csinál egy life coach?A life coach, coaching olyan angol kifejezések, melyeket legtöbbször magyarul is ebben a formában használunk. Ha mégis magyarra szeretnénk fordítani, akkor az élet, életmód tanácsadó kifejezések azok, amik közel állnak a coachinghoz. De mit is jelent a coaching, mit csinál egy life coach?

A life coach, kicsit leegyszerűsítve, segít a mindennapi problémák megoldásában. Nem úgy kell azonban elképzelni a tevékenységét, hogy felismeri a kliensek problémáját, és megmondja a megoldást, hanem a kliensnek segít, hogy saját maga ismerje fel a problémákat, majd pedig segít a megoldás megtalálásában is.

A kliensek számára nagyon fontos ez a rész, hogy saját maguk ismerjék és oldják meg a problémákat, azonban segítség nélkül ez sokszor nem megy nekik. A coach először is segít a kliens számára felmérni a saját helyzetét, ugyanis enélkül lehetetlen előre lépni. Ha a kliens felismerte a problémát, akkor a következő lépés, hogy végiggondolja, mit tud tenni a probléma megoldásáért, és azt is, hogy milyen előnyei lesznek, ha sikerül az adott problémát megoldani.

A probléma megoldása általában kitűzött célok segítségével történik. A célok kitűzése után a coach és a kliens végiggondolják, hogy kik lehetnek a kliens segítségére a célok elérésében, és a következő coaching alkalmak során megvizsgálják, hogy sikerült-e elérni a kitűzött célokat.