Hogyan működik a generálkivitelezés?

Hogyan működik a generálkivitelezés?A nagyobb építkezési teendők rengeteg utánajárással, ügyintézéssel járnak a megbízók, építtetők számára. Nem mindenki szeret azonban saját maga foglalkozni minden egyes teendővel, hanem inkább rábízná azokat egy hozzáértőre. Ez a hozzáértő a generálkivitelező, a tevékenység, amit végez, pedig a generálkivitelezés.

A generálkivitelezés során tehát a megbízó nem saját maga keresi a szakembereket, tárgyal a kivitelezőkkel, szerzi be az anyagokat, hanem egy céggel köt szerződést, minden mást pedig ez a generálkivitelező cég fog elvégezni. Emiatt a kiadások megnőnek, viszont rengeteg időt, energiát, idegeskedést lehet megspórolni ezen a módon. A generálkivitelezők szerződnek az alvállalkozókkal, kivitelezőkkel, ismerik a szabályokat, előírásokat, tisztában vannak azzal, hogy mi kell ahhoz, hogy a munkálatok elkészüljenek.

Generálkivitelezéssel nem csak a megbízó idejét lehet megspórolni, hanem szinte biztos, hogy az építkezés is hamarabb elkészül, köszönhetően a szakértelemnek és a kapcsolatoknak. Anyagilag is jól járhatunk, ugyanis a generálkivitelezővel megkötött szerződés után megbízóként van egy fix összegünk és egy határidőnk, ezeknek a tartása a generálkivitelező feladata, és a plusz költségek, késedelmek is az ő pénztárcáját terhelik. Emiatt az építkezésekhez társuló stresszel is a generálkivitelezőnek kell megküzdenie, a megbízó minden oldalról védve van a buktatókat tekintve.