Mi is az az MDF lap?

Mi is az az MDF lap?Bútorkészítésre, lakberendezési tárgyak készítésére több különböző faanyagot is használunk. Az egyik népszerű választás az MDF lap, amely a farostlemezek egyik típusát jelenti. Az MDF a közepes sűrűségű farostlemez angol rövidítése. A farostlemezek egy speciális préselési technológiával készülnek, melynek során szinte teljesen el lehet hagyni a műgyanta alkalmazását.

Az MDF lapok népszerűségéhez jelentősen hozzájárul, hogy tömör, jól megmunkálható faanyagról van szó, így felhasználási területe rendkívül sokszínű. Az MDF lapok könnyen festhetők és fóliázhatók.

Az MDF lemezek csoportosítása is ezek alapján történik, megkülönböztethetünk fóliázott és festett MDF lemezeket.

A fóliázott MDF lapok úgy készülnek, hogy az MDF lapok felületére műanyagot hőpréselnek vákuum segítségével. Az így kapott fóliázott MDF lap hasonló lesz a laminált lapokhoz, a különbség, hogy az MDF lapok marással egyedire díszíthetők, bármilyen mintázattal elláthatók.

A festett MDF nagyon hasonló a fóliázott MDF lapokhoz, a különbség, hogy a legfelső réteget nem fóliázással, hanem festéssel alakítják ki. A festésnek köszönhetően sokkal látványosabb, színesebb határ érhető el, mint fóliázással.

Az MDF lapok előnyös tulajdonságai: jó terhelhetőség, jó felületi minőség, esztétikus felület, jó sűrűség, nem vált méretet, egyenletes farostfelépítés.