Hogyan taníts egy második nyelvet kisgyermekednek?

Hogyan taníts egy második nyelvet kisgyermekednek?Egyre több szülő, különösen olyanok, akik maguk is több nyelvet beszélnek, jön rá arra, hogy minél fiatalabb korban érdemes elkezdeni kisgyermeküknek is nyelvet tanítani. Természetesen ebben a korban még nem olyan tanításról van szó, mint az iskolai oktatás, de 2-3 évesen is már el lehet kezdeni megismertetni a gyerekeket egy második nyelvvel is. Mutatjuk, hogyan.

Az egyik legfontosabb ebben a korban, ahogy pl. magyar nyelv esetén is, hogy a gyerek minél többször halljon embereket beszélni az adott nyelven. 2-3 évesen még nem biztos, hogy azonnal tudni fogja, hogy melyik szó melyik nyelvhez tartozik, de ez nem olyan probléma, később meg fogja tudni különböztetni a nyelveket.

A tanítást érdemes olyan témákkal, megoldásokkal kezdeni, amely érdekli a gyereket. A 3 éves gyerekek nem fognak még tanórákat végigülni, de játékos, mesés, éneklős megoldásokkal meg lehet őket ismertetni idegen nyelvekkel is.

Ha már magyarul elég jól beszél gyermeked, akkor jól bevált megoldás elmondani neki mindent kétszer, először magyarul, majd pedig a választott második nyelven. Ennek köszönhetően lesz mihez kötnie a szavakat, mondatokat, és hamarosan már érteni fogja csak az idegen nyelvű beszédet is.

Nem csak az otthoni idegen nyelv használat jó megoldás, hanem érdemes olyan embereket, gyerekeket keresni, akik beszélik, használják az adott idegen nyelvet. Ilyen csoportban, közösségben sokkal egyszerűbb elsajátítani a nyelv alapjait.