A SUP jó hatással van az egészségünkre is

A SUP jó hatással van az egészségünkre isAhogy közeleg a nyár, úgy töltik egyre többen szabadidejüket vízben, vízparton. A nyári kikapcsolódások sokak számára a különböző vízi sportokat jelentik. Az egyik ilyen viszonylag új sport a SUP.

A SUP az evezés egy formája, de a hagyományos evezésekkel (pl. kajak, kenu) szemben nem ülve vagy térdelve, történik, hanem SUP-oláskor állnak az emberek egy speciális SUP deszkán. A nevét is erről a tulajdonságáról kapta a sport, a neve magyarra fordítva álló evezést jelent.

Ahogy a legtöbb sport esetén, úgy a SUP is számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Az egyik mindjárt a mozgással, sportolással járó fizikai aktivitás. A rendszeres mozgás elengedhetetlen az egészséghez. A SUP különösen előnyös ebből a szempontból, ugyanis hosszabb időszakonként folyamatos erőkifejtésre van szükség hozzá. Segíti az izmok növekedését, a fizikai fejlődést.

Mivel a SUP-olás sok kisebb erőkifejtésből áll, ezért a sérülés veszélye jóval kisebb, mint pl. edzőtermi súlyzós edzések esetén, az eredmény pedig hasonlóan jó lehet. Az állva történő evezés pedig javítja az egyensúlyozási képességet.

Az SUP további előnye, hogy szabad ég alatt, a természetben űzött sportról van szó, ami szintén jó hatással van a szervezetünkre. A friss levegő és az evezés növeli a tüdő kapacitását és javítja az oxigénfelvételt.