Sportolók táplálkozása

Amíg korábban gyakran csak a profi sportolók figyeltek oda a táplálkozásukra, addig ma már a hobbiból sportolók közül is rengetegen egészítik ki a rendszeres mozgást egészséges táplálkozással. Mi is a teendő ilyen esetben? Cikkünkben ezt fogjuk megvizsgálni.

Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend feladata, hogy megfelelő mennyiségben és minőségben tartalmazzon minden, az emberi test számára szükséges tápanyagokat. A szükséges tápanyagok nem mindenki számára ugyanazok, kortól, nemtől, egészségi állapottól, mozgás mennyiségétől függően változnak.

A versenyszerűen sportolók tápanyagigénye nagyban meghaladja az átlagember energiaigényét, azonban a hobbi sportolók étrendje és az általános, egészséges étrend között nem tapasztalhatunk kiugró különbségeket.

Minden sportágnak, sportolónak egyedi étrendre van tehát szüksége, azonban ennek ellenére a sportágcsoportokat általános esetben külön lehet bontani. A táplálkozás, illetve a tápanyagszükséglet szempontjából megkülönböztetünk dinamikus és erősportokat. Emellett külön tudjuk választani a sportágakat a munkavégzés időtartama szerint is. Így megkülönböztethetünk sprint, rövid távú, középtávú és hosszú távú sportágakat.

A sporttáplálkozás mindegyik esetben kiemelt figyelmet szentel a folyadékpótlásnak, valamint a lúgosításnak, a megfelelő szénhidrát-bevitelnek és a regeneráció táplálkozásbeli vonatkozásainak egyaránt.

Általánosságban elmondható, hogy a tápanyagok energiamegoszlása egészséges táplálkozás esetén így néz ki: 55-58% szénhidrát, legfeljebb 30% zsír és 12-15% fehérje. Aki sportol, annak nem elég általánosságban étkeznie, hanem figyelembe kell venni a fizikai aktivitásait, egészségi állapotát is, hogy biztosan mindenből a megfelelő mennyiségű tápanyagot tudja bevinni.