Sátorhely település

Sátorhely Baranya megyei község, a Mohácsi járásban található, a mohács-vidéki síkföld középső részén fekszik. A településről először 1333-1334. évi pápai annata jegyzékben tesznek említést, ez az első írásos forrás, ami alapján Sátorhely települést azonosítani lehet.

Elhelyezkedésének köszönhetően Sátorhely történelmét nagyban meghatározzák a török háborúk és a török hódoltság időszaka.

Sátorhely látnivalói

A Hősök szobra emlékművet 1924-ben állították fel, az első világháborúban elhunytak emlékére. 1946-ban a második világháború hősi hallottainak neve is felkerül az emlékműre.

A településen található Emlékkeresztet 1922-ben állította Habsburg Frigyes főherceg, Albert Kázmér hercegnek állít emléket, halálának 100. évfordulója alkalmából.

A Sátorhelyre látogatóknak a helyi templomot is érdemes felkeresniük, megtekinteniük. A korábban kevésbé kihasznált magtárt alakították templommá, 1926-ben szentelték fel.

A Termékenység szobrot a Bólyi Állami Állami Gazdaság ajándékozta a településnek 1984-ben, Sátorhely faluvá nyilvánításának alkalmából.

2016-ban került átadásra a felújított Füstülő múzeum, a régi disznóvágásokhoz használt eszközök vannak kiállítva.